Sivut

5.12.2011

JOULUN ALLA JOULUN MAASSA

Kuvat Ulrich Kruggel, Dessau
Piispa Munib Younan Erlöser-kirkon toimistossa



Kiertelin pitkäaikaisen saksalaisen ystäväni Ulrich Kruggelin kanssa Palestiinaa ja Israelia marraskuun lämmössä 21.-29.11. Pyhää kaupungia jakavat korkeat muurit järkyttivät: Palestiinan ja Israelin alueet ja niissä asuvat sukulaiskansat tulisi pikemminkin yhdistää yhdeksi ainoaksi samanarvoiseksi ja demokraattiseksi valtioksi, ilman toisen osapuolen ylemmyyttä, molempia kansanosiahan on pääluvultaan jotakuinkin samansuuruiset kokonaisuudet. Koska juutalaiset hellivät historialla ja uskonnolla perusteltuja etuoikeuksia, olin pitkään karsastanut Israelia: sitä paitsi Länsirannalla kohoavat aina uudet asutuskeskukset ovat loukanneet oikeudentajuani siinä määrin, että minulla ei ole ollut halua matkustaa sinne. Kannatan yhden ja saman valtion ratkaisua!
Nyt Ulrich Dessausta kirjoitti, että hän on jo 74-vuotias ja monien vaivojen rasittama: lähde sinä opastajaksi, olethan käynyt siellä jo vuodesta 1961, ehkä parikymmentä kertaa. Niin sitten lähdettiin ja saavuttiin Tel Avivin laajentuneelle kentälle, sieltä kätevästi hotellien välillä sukkuloivalla shuttlella Capitol Jerusalem –hotelliin, palestiinalaisalueelle Vanhan kaupungin muurin viereen ja Lähetysseuran työkeskuksen tuntumaan. Ensimmäisenä kohteenamme oli Mikko Louhivuoren arkeologina hyvin tuntema Rockefeller Museum, kaunis rakennus, jossa suomalainen Mikko seuraa tietokoneella uusia rakennuskohteita ja antaa niistä lausuntoja. Hän johdatti meidät museon keskeisiin nähtävyyksiin. Sieltä siirryimme Kaupungintalon läheisyyteen Suomen Lähetysseuran työkeskukseen, Seuran työhän juontaa juurensa jo ajalta paljon ennen Israelin valtion perustamista 1948 eli mandaattivuodelta 1924. Legendaarisen maisteri, myöh. kunniatohtori Aili Havaksen ja vuodesta 1946 kasvitieteeseen erikoistuneen maisteri Rauha Moision johdolla Lastenkodissa oli jopa runsaat 40 lasta, vanhemmat usein vainojen keskeltä saapuneita. Tänä päivänä työn luonne on kokonaan muuttunut: lapsia ei enää ole, kahden ison talon ja saunan tiloissa toimitaan kirkkojenvälisessä ekumeenisessa työssä jopa yhdeksän eri etnisen kirkollisen ryhmän kanssa.
Seuraavana päivänä olimme saksalaisten, itse keisari Wilhelm II:n rakennuttamassa, Vanhassa kaupungin Erlöserkirchessä tapaamassa piispa Munib Younania, nyk. Luterilaisen Maailmanliiton presidenttiä, joka tuli Suomeen 1970-luvun puoli välissä, valmistui Järvenpäässa diakoniksi, myöh. ja lisäopintojen ansiosta papiksi Helsingin yliopistossa, myös allekirjoittaneen oppilaana. Jälleennäkeminen oli suorastaan liikuttava. Kivenheiton päässä Vanhan kaupungin kristillisessä korttelisssa vierailin aikanaan monet kerrat ja muistelen vielä lämpimästi hänen tarmokasta äitiään. Piispa Munibilla on vaikea sarka, luterilaisten jättäessä joukoittain levottaman alueen. Muistetaan kaikin tavoin häntä ja hänen Helen Keller- koulussa edelleen työskentelevää Suad-puolisoa.
Teimme retket Masadaan ja Kuolleellemerelle sekä pitkän Galilean-kierroksen. Maa on huomattavasti kehittynyt matkailullisesti: liikkuminen on vaivattomampaa ja aiempi kiristynyt hurskaus tipotiessään. Jerusalemin kaduilla luikertelee nopeasti ensimmäinen raitiovaunu. Miten tämä sirpaleiksi leikelty, ahkeralla työllä viljelty maa lopulta poliittisesti vapautuisi ja normalisoituisi!

26.10.2011

Georg August Wallinin syntymästä 200 vuotta



Perjantaina 21. lokakuuta järjestettiin Yliopistomuseona  toimivassa  Senaatintorin Arppeumissa tunnetuimman Lähi-idän tutkijamme tieteellinen seminaari.  Yhdeksän  luennon  voimin valotettiin Wallinin värikästä mutta lyhyttä elämää. Hän oli syntynyt Ahvenanmaalla 1811, aloitti koulunsa Turussa ja kirjoittautui Helsingin yliopistoon keskittyen eri  kieliin, tärkeimpänä arabia ja persia, mutta hän hallitsi myös venäjää ja useita Euroopan nykykielistä.  Kielitieteellistä aineistoa hän keräsi pääasiassa Kairossa. Hän sai lukuisia kansainvälisiä kunnianosoituksia jo elinaikanaan. Itämaiden kielten professorinvirka jäi pariin vuoteen varhaisen kuoleman yllätettyä  1852. Wallinin päiväkirjoista ja muusta jäämistöstä on nyt lopulta saatu aikaa kolme mahtavaa teosta, vielä seuraavat kolme teosta ovat suunnittella. Seminaari kokosi 140 hengen yleisön eri maista. Juhlakirja on nimeltään Kangastus.


16.9.2011

Lähi-idän tutkimuksen kollokvio


Helsingin yliopiston ja Tieteiden talon tiloissa järjestettiin ensimmäinen Lähi-idän tutkimuksen kollokvio 9.-10.9. Sitä johti  fil. toht. Ari Kerkkäinen, jonka asemapaikkana  Syyriassa on Damaskoksen vanhassa kaupungissa sijaitseva  Zeitunan  talo. Tilaisuuteen osallistui 140 eri alojen tutkijaa, ja he pitivät runsaat 40 esitelmää mitä erilaisimmilta aloilta. Yliopiston järjestämällä vastaanotolla osanottajia tervehti vararehtori Jukka Kola.  Syyriassa jatkuvien levottomuuksien vuoksi  instituutin  toiminta siirtyy väliaikaisesti  Ammaniin,  jossa suunnitellaan  työtä  Suomen  kirkon  tiloissa. Esitelmistä jäivät erityisesti mieleen Etelä-Jordaniaa käsitellyt Päivi Miettusen Modernisaatio, sekularisaatio ja  islam sekä al Aqsa intifadaa esitellyt Laura Junka-Aikion. Minua miellytti jälkimmäisessä ajatus,  että aletaan esittää yhden valtion toteuttamista Israelissa  ja Palestiinassa:  yhtä suuret asukasmäärät, samat yhtäläiset kansalaisoikeudet molemmille osille – pois järkyttävät muurit, ainainen  häirintä ja uhka koko alueella.  Seuraava kollokvio on tarkoitus järjestää vuoden kuluttua.

13.9.2011

Keskiaika avautuu Vantaalla


Andeas Koivisto Lillasin kaivauksilla, kuva Riina Koivisto
Vantaan kaupungin historiatoimikunta tutustui Martinkylässä Lillasin kummun kaivauksiin 6.9. Alueella on kaivettu heinakuun  puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka. Kaivauksia johti Andreas Koivisto, ja paikalla  vieraili ryhmä virolaisia arkeologeja.
Lillasin kaikkiin suuntiin avoimella kukkulalla on asunut 1500-luvulla tunnettu talonpoikaispurjehtija Göran Bonde, arvattavasti  Uudenmaan varakkain . Aivan kuin varmemmaksi vakuudeksi  kaivannosta löytyi  Bonden aikainen kolikko vuodelta  1532. Aika on ollut taikauskon läpitunkema:  pahojen henkien torjumiseksi  sokkelin alle ja  sinne tänne  oli sijoitettu teräväkärkinen  taltta. Maanviljelystä kertovat löydetyt siemenet: vehnää, ohraa ja pellavaa. Lasitettu  keramiikka juontunee jo 1400-luvulta, kuparinen kukkoahana  1500-, hevosenkenkä ehkä vasta 1600-luvulta. Kukkulalta on löydetty asuinrakennus, sauna, riihi, uuneja, kaivo jne.
Seikkaperäisen, runsain piirroksin ja kuvin varustetun teoksen lähimpään hansakaupunkiin eli  Tallinnaan purjehtijoista on laatinut Bengt Eriksson:  Talonpoikaispurjehdus Helsingin pitäjässä 1500-luvulla – Bondessegling i Helsinge på 1500-talet.Tallinn 2009.

25.4.2011

Syyriassa kansannousu

Kauhuissani luen kommentteja Syyrian levottomuuksista. Kulttuurien kehdoksi nimitetyssä maassa ammutaan omia kansalaisia, jotka ovat nousseet barrikadeille kumotakseen pitkään vallassa olevat poikkeuslait ja lisätäkseen edes hieman kansalaisoikeuksia. Presidentin täytyy antaa kansalle periksi tai hänen poistuttava maasta.

Syyrian herättämät mielikuvat maailmalla ovat edelleen melko kielteisiä. Sidonnaisuus nyky-Iraniin ei anna oikeaa kuvaa maasta, jolla on niin rikas kulttuurihistoria. Vanhat kulttuurit toinen toisensa jälkeen kulkeneet alueen läpi ja jättäneet jälkensä: Assyria, Babylonia, muinainen Israel, heettiläiset ja  kreikkalaiset ja lopulta Rooma, jonka massiiviset jäännökset löytyvät kaikkialta. Aluehan on huomattavan laaja: yli 185 000 neliökm (nykyinen Israel Gaza mukaanlukien 27 000 neliökm). Ma´alula luolineen toimi kristittyjen pakopaikkana jo vuoden 70 jKr. Jerusalemin hävityksessä, Jordanian rajalla Dera, missä nyt Syyrian armeija ahdistelee kapinoivia, ja keskellä maailman vanhimpiin yhtäjaksoisesti asuttu Damaskos, Välimeren rannalla Simon Pylväspyhimyksen aikaiset luostarirauniot ja Ugarit (Ras Shamra), siitä sisämaahan ikivanha Ebla.

Kun 9 vuoden ajan asiamiehenä hoidin 1994 Lähi-idän (ent. Jerusalemin) instituuttia, Syyrian kiertomatkojen ohjelmassa oli usein tutustuminen legendaarisen autiomaakaupungin Palmyran menneisyyteen ja kuningatar Zenobian vaiheisiin. Ja tietenkin apostoli  Paavalin seikkailut korissa pakenemiseen Damaskoksessa ovat meille kristityille tärkeitä. Muistelen mielihyvällä, että ehdotuksestani Suomen Lähi-idän instituutti (Fime) sai toimitilansa Damaskoksen vanhasta  kaupungista .Instituutin nykyiselle johtajalle Ari Kerkkäselle toivotan parhainta onnea ja menestystä.

26.2.2011

Padisen luostari ja Vantaan keskiaika












Kuva: Andreas Koivisto


Tämän blogin haltija on toiminut Vantaan kaupungin
historiatoimikunnassa jo vuodesta 1993. Parhaillaan
on käynnissä jännittävä EU:n tuella toteutettava Vantaan
keskiajan historian projekti, kirjoittajana Tapio Salminen
Tampereelta. Samalla tehdään Viron Padisen luostarin
restaurointi- ja konservointitöitä. Padise-Vantaa – The Middle
Ages Bridge -kaksivuotiseen projektiin saatu
EU:lta lähes 590 000, kunnilta runsaat 152 000 euroa.
Viron ja Vantaan yhteinen keskiaika saa uutta valoa
useasta näkökulmasta.

Ensimmäiset maininnat Helsinge-nimestä ovat vuodelta
1351, jolloin kuningas Maunu Eerikinpoika Helsingen
eli Vantaanjoen lohenkalastusoikeudet Padisen sistersiläis-
munkeille. Veljesten vaikutus näkyy edelleen Helsingin nimistössä
kuten paikannimissä Munkkivuori ja Munkkiniemi. Me saamme
jo katsella Vantaan keskiaikaa Gubbackan kaivausalueella. Tulevana
kesänä päästään tarkkailemaan Hämeenkylässä Tavastkullan vanhan
kartanon vaiheita.

20.1.2011

Suomalaisen Raamatun vaiheita

Suomalaisen Raamatun vaiheita -Powerpoint-esitys pitää sisällään kaikki raamatunkäännökset ja runsaasti mielenkiintoisia esimerkkejä kielen muuttumisesta käännöksestä toiseen.


Jos haluat katsella diaesityksen koko kuvaruudun kokoisena, napsauta yllä olevaa kuvaa ja kun Picasaweb aukeaa, napsauta vasemmasta yläkulmasta kohtaa "Diaesitys". Painamalla F11, kuvat ovat niin suuria kuin ruudulle mahtuu (esityksen lopussa normaalitilan saa painamalla uudelleen F11-nappulaa).

Halutessasi voit ladata itsellesi diaesityksestä pdf-muotoisen tiedoston (mene vasempaan yläkulmaan kohtaan "Tiedosto" ja sieltä alasvetovalikosta valitse "Lataa alkuperäinen" ja tallenna se haluamallesi tietovälineelle) ja jakaa sitä haluamallasi tavalla, kunhan noudatat CC-lisenssiä.

Creative Commons License Teoksen tekijä ja oikeudenomistaja on Aarne Toivanen. Teos, "Suomalaisen raamatun vaiheita", on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi lisenssillä. .

19.1.2011



Kiinan esihistoria esillä Tukholmassa


Viime elokuun lopulla avattiin Tukholman Itä-Aasian museossa
300 esineen näyttely viime sodan aikaisissa kallioluolissa. Kyseessä
on Qin- ja Han-dynastian aikakausista, terrakotta-armeija kertoo
Kiinan ensimmäisen keisarin ajasta 200 eKr.

Kiinan 1. keisari  valmistutti poltetusta savesta suuren armeijan
vartiomaan hänen hautapaikkaansa. Jokaisella sotilaalla on oma
omintakeinen ilmeensä, alkuperin kirkkaat värit ovat aikojen saatossa
hävinneet. Esineitä on kaikkiaan yli 7 000, ja  ne lepäsivät maan alla
parin tuhannen vuoden ajan. Vasta 1974 tehtiin tämä uskomaton löytö ja
se julistettiin kohta UNESCON maailmanperintökohteeksi. Esiinkaivetut
pienoispatsaat ovat nyt itäisen Kiinan Shaanxin maakunnan näyttelyvaltti.

Vierailimme näyttelyluolissa vuodenvaihteessa, ihailimme esineiden
selkeää esillepanoa ja valaisevaa esittelyaineistoa. Joka toinen näyttely-
vieras taisi olla suomalainen!