Sivut

22.1.2012

Rauha Moision syntymästä 100 vuotta



Fil. kand. Rauha Moisio syntyi 9.12.1912 Turussa, mutta hänelle tuli tärkeäksi nuoruuden kiinnekohdaksi nykyisin Saloon kuuluva Halikko. Hän suoritti maisterin tutkinnon Turun yliopistossa ja teki laudaturtyönsä lapsuuden tutusta ympäristöstään, Halikonjoen sadealueen kulttuurimaiseman kehityksestä. Opinnäytettään varten hän samosi pitkin joenvartta aina 35 km:n matkalta, laati vyörymien merkitsemistä jyrkänteistä mittauksia – ja mikä tulevan työkentän näkökulmasta tärkeintä – tutustui perinpohjin jokilaakson rikkaaseen kasvillisuuteen. Näin Halikon pitäjä ikivanhoine pähkinälehtoineen ja tammimetsikköineen sekä keskiajalta aina vuodelta 1440 periytyvine harmaakivikirkkoineen syöpyivät syvälle nuoren mieleen.

Rauha matkusti Suomen Lähetysseuran palvelukseen Palestiinaan 1946 puoli vuotta aiemmin Göteborgissa valmistuneella Nordanland-laivalla. Israel itsenäistyi parin vuoden päästä 1948, ja Rauha jännitti rakastamansa kansan mukana äänestystä YK:ssa. Aili Havas oli tullut maahan 1932, ja itsenäistymisenmurroksessa hänen kotiinsa oli alkanut virrata Keski-Euroopan vainoista pelastuneita lapsia. Rauhan työpanosta tarvittiin noina melskeisinä vuosina.

Amos Oz muistelee Aili-tätiä ja Rauha-tätiä huumorin pilke silmäkulmassa teoksessaan "Tarina rakkaudesta ja pimeydestä" sivulla 463 (Tammi 2007, suomentajina Israelissa työskennellyt Kristiina Lampola sekä Pirkko Talvio-Jaatinen): "He puhuivat juhlavaa Raamatun hepreaa jopa silloin kun keskusteltiin vihannespulasta." Ja vihannekset tulivatkin Rauhalle tutuiksi, kun hän kierteli toreja lastenkodin emännän tehtävissä. Koulun puolella hän opetti omaa ainettaan biologiaa ja hankki tunneilleen mm. lintujen pienoismalleja.

Raskaan lapsityön vastapainoksi Rauha pääsi nuoren valtion luonnontieteellisen seuran jäseneksi ja osallistui sen ympäri maata järjestämille retkille, joilla hän otti paljon luontoaiheisia valokuvia. Kotimaan käynneillään hän esitti diakuvia Välimeren maiden kukista, puista ja pensaista. Samalla hän lauloi mielellään hepreankielisiä lauluja, usein psalmeja, jotka johtivat Rauhan henkilökohtaiseen todistukseen. Usein hän kajautti Psalmien kirjasta psalmin 118 ensimmäisen jakeen sanoja: "Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä, iäti kestää hänen armonsa." Rauhalla oli hymy herkässä, hän pysyi aina luotettavana ystävänä monille.

Kohtasin Rauha Moision ensimmäistä kertaa Jerusalemin Lastenkodin joulujuhlassa 1961. Kuultuaan, että opiskelin teologiaa, hän tuumi: "Nyt minä alankin kutsua sinua pikkuteologiksi!" Samalla hän antoi minulle oliivipuusta kauniisti kaiverretun viinipullon korkin. Siitä alkaen lähes jokaisena syntymäpäivänäni Rauha toivotti minulle siunausta postikortilla tai vieraili kodissamme Lähetystalolla, myöhemmin myös Vantaalla. Vielä vanhainkodissa loppunsa edellä hän otti minut huoneeseensa ja aloitti hartaan rukouksensa juutalaisten kääntymisen puolesta.

Työskennellessäni raamatunkäännöskomiteassa Rauha valmisti käyttöömme monisteet Raamatun kasveista ja eläimistä. Hän oli selvästi huolissaan termien oikeasta suomentamisesta.

Rauha lähettiin Suomeen eläkkeelle 1969, vaikka hän olisi vielä tahtonut jatkaa Israelissa. Hän palveli kuitenkin saarnatoimen antamissa tehtävissä pitkilläkin matkoilla, mm. kotiseurakunnassani Rautavaaralla Pohjois-Karjalassa. Ennen kaikkea Rauha piti loppuun saakka yhteyksiä Suomen juutalaisiin: 200:sta Suomeen paenneesta juutalaisesta hän tunsi 100, kahdeksasta valtiollisen luovutuksen kokeneista hän tunsi kuusi.

Hän vieraili Suomen-käynneillään rouva Wanda Bolten johtamassa ruotsinkielisessä raamattupiirissä. Kasvien tuntijana Rauha piirsi kukkien ja lehtien ääriviivat taitavasti terävällä tussikynällä. Näitä siroja hahmotelmia on mukana Suomen Lähetysseuran julkaisemassa kirjassa "Viinitarha viheriöi, Raamatun maan kasveja" (1996).

Rauhan anteliaisuus oli kaikkien tiedossa. Hänen siskonsa Turussa valitti, että minkä tahansa tarpeellisen vaatekappaleen hän Rauhalle antaa, se siirtyy tuota pikaa jollekin juutalaisrouvalle Helsingissä. Viimeiset vuotensa Rauha vietti kahdessa vanhainkodissa Helsingissä. Rauha Moisio pääsi haudan lepoon 1999.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti