Sivut

5.2.2015

Armeijassa se alkoi - munuaisongelmani kesästä 1956




Olin palannut takaisin Haminan Reserviupseerikoulusta Joensuun lähelle Ylämyllylle, kun kurkkuuni  iski kuumeinen angiina. Kun elettiin helluntaipyhien aikaa, varuskunnan terveysasemalla ei otettu edes verikoetta. Kun lopulta otettiin, kävi ilmi, että munuaiseni vuotivat valkuaista kuin seula. Iltajunaan vain ja matkalle Lahteen, kohti  keskussotilassairaalaa. Elettiin aikaa, jolloin uusilta antibiooteilta  kuten penisilliiniltä odotettiin ihmeitä. Niinpä niitä tarjottiin kaikissa muodoissaan koko sen kuuden kuukauden ajan, jonka makasin suuressa  nuorten miesten kansoittamassa  salissa. Salissa odotti  jokaista  sisään tulevaa  informaatiohyöky, pelottelu:  ” Sinuakin odottaa kohta  se kystoskopia….” (virtsarakon tarkastelu alateitse katedrin avulla). Päästyäni kotiin Rautavaaran Ala-Luostaan toivottomana tapauksena  päätin, että tähän en kuole.  Riisuin kevätauringossa paidan ja hiihtelin hangilla, kuten olin nähnyt Nurmeksessa  rehtori Esa Kauppisen tekevän. Ja ihme kyllä, elämä  vähitellen voitti, munuaisvauriot pysyivät.

Munuaisten toimintaa seurattiin  veri- ja virtsakokein. Vajaatoiminta etenee, munuaisten kyky erittää proteiinien aineenvaihdunnan tuotteita ja nykytietämyksen valossa varsinkin fosforia heikkenee. Kun 1960-luvulla olin ensimmäisiä kertoja  Marian sairaalassa kuuluisan munuaisspesialistin Börje Kuhlbäckin  vastaanotolla , hän varoitti ainoastaan maidon juonnista (maidon fosforin vuoksi), muihin ravitsemusseikkoihin hän ei  puuttunut (nykyään varoitetaan valmiiksi marinoiduista tuotteista, kovista juustoista, kalan ruodoista ja nahkasta, perunan kuorista jne.).   Kuhlbäck teki biopsian eli otti neulalla selän läpi munuaiskennoista näytteen ja havaitsi että  pysyvät vauriot. Seurantakokeista tärkein tieto on veren kreatiniiniarvo, joka kertoo suoraan munuaisen toimintakyvyn (terveillä alle 100). Kun se kohoaa, joudutaan puhdistamaan verta dialyysillä. Niin pitkälle en ole onneksi vielä joutunut. 

Aika dramaattinen oli syksyinen päivä 1985. Olin lähdössä Saksaan kokoukseen, kun pyörryin aamulla. Verenpaine huiteli uskomattomissa lukemissa, noin kolmessasadassa. Ambulanssi kiidätti terveyskeskukseen ja sieltä Jorvin sairaalaan. Ei tunnuttu tietävän, mistä vaivat johtuvat. Myöhemmin ymmärrettiin, että toinen vajaantoiminnan munuaiseni lopetti kokonaan tehtävänsä. Se poistettiin Kirurgisessa sairaalassa helmikuussa 1986. Se hieman helpotti tilannetta.

Vuosien myötä hoito on tarkentunut:  mineraalisuola pois, yhdessä vaiheessa minua opastettiin syömään podarien tavoin lisävalkuaista (täysin harhaa: mieluummin valkuaisköyhä dieetti), paljo natriumia on pahasta, verenpaineen alentaminen säästää munuaisia jne. Siispä on siirrytty vaaleaan leipään (ruisleipä on varsinainen fosforipommi!), kuorittuun riisiin, valkoiseen pastaan,  kaurajuomiin, raejuustoon ja kuorettomiin suurimoihin. Mutta marjat ja hedelmät (ei banaaneja) – kaikki käyvät: ja Lopellahan niitä riittää! Onneksi kahvikin on terveystuote, kun se torjuu diabetesta. Ja entäpä ne sieniherkut. Ne maistuvat minulle nyt 78-vuotiaalle.
Kuva: Jean Trimmer 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti