Sivut

2.12.2010

Kyösti Lallukan muistolle                Kyösti Lallukka 22.3.1944 - 9.10.2010


13.11.2010
Rakkaat Miia, Anu  ja Teppo, rakas Armi!

Katselen Köpin kuvaa jääkaapin ovella. Kuva on  keväältä 2004, hän  kutsuu siinä ystäviään 60-vuotispäivilleen. Köpillä on selässään huolella pakattu rinkka. Hän tutkii keskittyneesti molemmin käsin kiinni pitäen karttaa. Taustalla kohoaa  tunturin laki lumipälvineen. Se väikkyy kutsuvana, Köpi on taas  kerran lähdössä  seikkailuun keskelle suurta luontoa: siellä hän  tunsi olevansa turvassa, siellä hän viihtyi kuin parhaiden ystävien suojassa.

Köpi opetti teillekin, lapset,  erätaitoja, metsä kaikkine asukkeineen oli elintärkeä, suorastaan pyhä. Hän seurasi mukana eläen teidän kolmen  pyrkimyksiä, määräilemättä,  komentamatta, teidän omiin ratkaisuihinne  luottaen. Hän kannatti  luonnossakin heikomman  oikeutta  yhtä sinnikkäästi  kuin  kaikkia syyttömästi syytettyjen penkille joutuneita  kansalaisia,  niin hyvin korkeaa vastuuta kantaneita kuin satunnaisesti hänen vaikutuspiiriinsä päätyneitä.  Kaikki he saivat Köpistä sanavalmiin ja osaavan puolestapuhujan.

Armi (Mikkola), sinä olit Köpille aarre. Sait hänet virkistymään pahan kolarin jäljiltä, tarttumaan uudestaan kiinni elämästä,  palaamaan hänelle rakkaiden puutöiden pariin ja lopulta jatkamaan Tampereella opintoja, jopa valmistumaan maisteriksi parhain arvosanoin. Te saitte varsin pitkään  iltateen ääressä parantaa maailman asioita,  kun suuri idealisti  oli asioita vauhdittamassa,  saitte yhdessä matkustaa ja harrastaa teatteria. Elämä hymyili.

Köpi oli valpas maailmantarkkaaja. Hänen persoonaansa hehkutti  sisäinen voima, hänen oikeudentajunsa oli ehdoton. Äänitorvi hänen sisällään ei vaiennut, vaikka kunto jo luhistui: maailman piti tulla paremmaksi, selkeämmäksi, inhimillisemmäksi. Hänen luonteessaan  piili jotain  häikäilemättömän  rehtiä. Niinpä hän ei päässyt koskaan eroon Risto Rytin kohtalosta. Hän kärsi mukana kuin asianomainen.

Köpi elää muistoissamme vielä pitkään. Emme halua vaihtaa tämän päivän surua unohdukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti