Sivut

4.11.2013

”A Flying Finn!” Suomalaiset kansalaisjärjestötoiminnassa kautta maailman 
(Finnish Civil Society Actors in the Global Sphere. Tuomo Melasuo, Petter Nissinen et Outi Tomperi eds., Tampere, 173 sivua)
TAPRI, Tampereen Rauhantutkimuksen laitos on lähettänyt meille Anna Lindh –säätiön toimintaa seuraaville näin lennokkaasti otsikoidun teoksen. Siinä 17 suomalaista tilittää kokemuksiaan kansalaisjärjestöjen työssä maailman eri kolkilla. Traagisesti kuolleen ruotsalaisen poliitikon nimeä kantava säätiö on vuodesta 2005 lukien pyrkinyt tukemaan Euro-Välimeri –yhteistyötä, edistämään Välimeren ja Euroopan välistä kulttuurista vuoropuhelua ja samalla lisäämään eri kulttuurien keskinäistä kunnioitusta. Säätiön sihteeristö tekee työtä Egyptin Aleksandriassa, jo antiikin aikaisessa kulttuurien sulatusahjossa. Sen kotisivujen kautta on meidän kaikkien mahdollista liittyä Suomen verkoston jäseneksi.
Kukin kirjoittaja selostaa, miten he ovat toimineet mukana maailmanlaajassa yhteistyössä. Mukaan on otettu niitäkin, jotka osallistuivat maaliskuussa 2013 Välimeri-tapahtumaan Marseillessa. Suurimmalla osalla artikkelin yhtenä alueena on uskontojenvälinen dialogi. Esimerkiksi Timo Virtala, Loviisan rauhanfoorumin sihteeri, kertoo koskettavasti, miten hänestä tuli pasifisti. Hänen mielestään Euroopan rauhanliikkeen lähtökohta juontuu Ranskan ja Saksan kulttuurikeskustelusta ensimmäisen maailmanjälkeisessä kaaoksessa.
Erityisen antoisa monissa rauhanjärjestöissä ansioituneen Heidi Rautionmaan puheenvuoro. Hän vakuuttaa, että uskontojenvälisissä keskustelussa kristallisoituvat tietyt ihmiskunnan yhteiset arvot, Raamattuun pohjautuva ”Kultainen säätö” (kohtele toista niin kuin toivot toisen kohtelevan sinua) ja ”Globaali etiikka” (yhteiset eettiset periaatteet). Rautiomaan mielestä tällainen dialogi on omiaan tuomaan panoksensa yhteiskunnalliseen ja poliittiseen oikeudenmukaisuuteen.

Teos päättyy kahteen meitä suomalaisia lähelle tulevaan aiheeseen, somalien rantautumiseen Suomen kamaralle. Vaikka nyt on kulunut ensimmäisten erien saapumisesta 20 vuotta, kysymys heidän kotoutumisestaan on yhä polttava. Syrjintää esiintyy edelleen. Esa  Allas, toimittaja ja kirjailija, ottaa esiin artikkelinsa lopussa kahden Suomessa syntyneen somalin mielipiteen, toinen on kätilö, toinen postivirkailija: vaikka he tulevat vierailemaan ja osallistumaan Somalian projekteihin, he haluavat palata Suomeen, niin iso osa heistä on jo tullut peruuttamattomasti osaksi tätä pohjoista toista  kotimaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti