Sivut

20.9.2015

Välimeren yli Eurooppaan jo puoli miljoona pakolaista!


Pakolainen on henkilö, joka nauttii kansainvälistä suojelua oman kotimaansa ulkopuolella. Hänellä on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, oleskelee kotimaansa ulkopuolella ja on kykenemätön tai sellaisen pelon johdosta haluton turvautumaan sanotun maan suojaan; tai joka olematta minkään maan kansalainen oleskelee entisen pysyvän asuinmaansa ulkopuolella ja edellä mainittujen seikkojen tähden on kykenemätön tai sanotun pelon vuoksi haluton palaamaan sinne. Pakolaisen määritelmä ja oikeudet on sovittu YK:n Geneven pakolaissopimuksessa.

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee turvaa vieraasta valtiosta. Vain pienelle osalle turvapaikanhakijoista myönnetään YK:n pakolaissopimuksen mukainen pakolaisstatus, joka perustuu henkilökohtaiseen vainoon. Sen sijaan turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan suojeluntarpeen perusteella (esim. epäinhimillisen kohtelun uhka kotimaassa) tai humanitaarisin perustein (esim. kotiinpaluu mahdoton aseellisen selkkauksen tai ympäristökatastrofin takia). 

 Perinteiset pakolaisleirit eri puolilla maailmaa ovat täyttymässä ja median välityksellä  ihmiset kaikkialla seuraavat olosuhteiden muutoksia. Euroopan on pakko ottaa vastaan massoittain turvapaikan hakijoita  Afrikasta ja Lähi-idästä. Saksa on avannut sylinsä ja ilmoittaa valmiutensa ottaa  jopa miljoona tulijaa. Ja Lapin kautta Suomeenkin tulee 300 – 400 ihmistä päivässä. Suomessa osa perussuomalaisia kiristeli hampaitaan jo, kun maamme on luvannut avata ovensa 2 400:lle tulijalle, jota EU ehdotti Suomen osuudeksi.  

Pääministeri  Sipilän ilmoitus, että hän toivottaa pakolaiset tervetulleiksi Kempeleen-kotiinsa, on kerännyt toisaalta kansainvälistä kiitosta mutta saanut suomalaisten ahdasotsaisten haukut. Joka tapauksessa: pakolaisten hätä koskettaa  meitä kaikkia.   Meidän tulisi ottaa oppia Närpiöstä (Närpes): 25 vuotta sitten saapuneet pääsivät  keräämään tomaatteja vähäisellä kielitaidolla! Närpiön talous on kunnossa ja pakolaisten jälkeen kuntaan on tullut juuri joukko työnperäisiä tulijoita. Maahanmuuttajat pääsivät jäseniksi perustettuihin yhdistyksiin (esim. Nyankisu keräsi varoja Ruandasta saapuneille). Mitä me voisimme tehdä?

Näyttää laajalti unohtuneen, että sijoitimme sotavuosina neljäsataa tuhatta Karjalasta paennutta ja toimitimme turvaan Ruotsiin 70 000 sotalasta. Tästä Ruotsin ulkoministeri joutui muistuttamaan suomalaiselle virkamiehelle Brysselissä. Kaikkein hurjin on jo vuosia ollut tilanne Syyriassa: sieltä on jo tämän vuoden aikana lähtenyt 4 miljoonaa ihmistä. Koetetaan olla edes jollain tavalla avuksi tässä katastrofissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti