Sivut

9.1.2013

Joulupukki tuli aattoiltana Sri Lankaan norsun selässä!
                         
Vietimme jouluaaton 2012 Intian valtameren aaltojen pauhatessa hotelli Villa Ocean Viewssa Wadduwassa, puolentoista tunnin päässä Sri Lankan suurimmasta kaupungista Colombosta. Pääkaupunkihan Colombo ei enää ole, vaan hallinto on siirtynyt Sri Jayewardanapura-Kotteen, Colombon itäpuolelle.  Punaiseen kaapuun puettu mustanruskea elefantti, Monica (kaikilla elefanteilla on nimet!) selässään joulupukki pysähtyi hotellimme sisäänkäynnin eteen, ja kohta lahjakorit kiikutettiin sisälle. Hyvin harjoitettu kuoro jatkoi vielä hetken ohjelmaansa. Vieraat istuivat aulan sohvilla – mutta vieraista pienin, seurueemme 2,5-vuotias Luka pörräsi jo joulupukin kimpussa. Iso auto oli varattuna Lukalle, mutta se ei kiinnostanut häntä vähääkään. Luka piiritti herkeämättä nuttuun kääriytynyttä päivän päätähteä ja lähti poistuvan pukin perään pettynyt ilme kasvoillaan.  Onneksi joku henkilökunnasta huomasi, että Luka halusi yhden ilmapalloista, joita pukilla oli kokonainen nippu.
Sri Lanka on 21,5 asukkaan miljoonan saarivaltio, se oli jo toipunut tsunamin tulva-aalloista, jotka ensimmäisten kymmenen minuutin aikana surmasivat pelkästään Gallen kaupungissa  15 000 asukasta, joukossa paljon koululaisia. Tuhot olivat vielä valtavampia  maan  itäosissa. Kaikki kertoivat mielellään, missä olivat hyökyaaltojen noustessa mereltä.  Wadduwassa näki yksittäisiä veden runtelevia rakennuksia. Kohtalokasta oli Colombo-Galle –junan kaatuminen ja rantahökkeleiden pirstoutuminen.
Maata vuosikymmeniä vaivannut sota on saatu päätökseen ja sen huomasi. Moni asia on toisin kuin kymmenen vuotta sitten, kun asuimme Colombossa. On tapahtunut monenlaista edistymistä: uusia hienoja taloja nousee ja tiet ovat kaikkialla kohentuneet, hämmästyttävin on Kiinan sponsoroima (?) nelikaistainen moottori Colombosta Galleen. Uljaasti se kaartaa vältellen mäkiä ja kartellen rotkoja.  Valitettavasti tien käyttömaksu, 2,4 euroa, estää suurinta osaa asukkaista käyttämästä sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti