Sivut

8.7.2014

Nurmeksen yhteislyseon vuoden 1955 ylioppilaat koolla Jyväskylässä 6.-7.6.Luokkamme  pääsi koolle kesäiseen Jyväskylään – tai  oikeastaan  vain rippeet runsaasta 30:stä. Paikalle tuli vain  seitsemän, puolisoilla täydennettyinä 12. Kirsti Jahkola (os. Kaltiainen)  oli varannut miellyttävät puitteet hotelli Yöpuuhun. Kirsti  vei meidät jo iltapäivällä kävelykierrokselle kaupungissa, joka on hänen elämäntyönsä päänäyttämö saksan  yliopettajana.  Yöpuun ravintolassa Pöllövaarissa  söimme kauniisti tarjoillun ja maittavan illallisen ja vaihdoimme kuulumisia sydämen kyllyydestä. Minulta oli pyydetty puheenvuoro raamatunsuomentamisesta ja  tein  sen pyörittämällä blogistani 1992 tehdyn videon. Aitonurmeslaiset Asko Tanskanen ja puolisona mukana oleva Kari Rahiala muistelivat kuuluisia nurmeslaisia ja elämää tässä metsänhoitajien kauppalassa 50-luvullla. Ilta jatkui myöhään Kirstin kauniisti kodissa.
Seuraavana päivänä ajoimme vuonna 1904 Äijälänjoen rantaan Julius Johnsonin rakennuttamaan Kuokkalan kartanoon.. Talon suunnitteli maamme ensimmäisiin naisarkkitehteihin lukeutuva Wivi Lönn. Talo on elänyt monenlaisia vaiheita, toimien muun muassa synnytyssairaalana 1940 – 1960 luvuilla. Kauko Sorjosen säätiö otti Kartanon hoiviinsa vuonna 1998 ja se entisöitiin täyteen loistoonsa.  Säätiö järjestää luentotilaisuuksia ja konsertteja. Rauhallisen kahvihetken jälkeen kaarsimme kohti toista Wivi Lönnin http://fi.wikipedia.org/wiki/Wivi_L%C3%B6nn  suunnittelemaa taloa, joka sekin on Sorjosen säätiön hallinnassa. Talon pihalla patsasten keskellä tapasimme pihaa itse hoitavan Kauko Sorjosen, vaatimattoman self made manin ja monipuolisesti taidetta tukevan mesenaatin. Virkistävää oli kierrellä Lönnin entisen kotitalon hyvin hoidetussa pihassa ja poimia mukaan hänestä laadittu kaunis julkaisu.  
Ensi keväänä on edessä juhlavuosi. Silloin on kulunut 60 vuotta siitä, kun jätimme Nurmeksen lukion. Toivottavasti silloin hieman useampi jaksaa tulla mukaan muistelemaan menneitä ja  juhlimaan merkkivuotta.
Kuva: Kirsti Jahkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti