Sivut

26.11.2015

Näkemiin Rooma! Arrivederci!
Marraskuun 2015 alkupäivinä vietimme vajaan viikon Roomassa. Käytimme nyt niin muodikasta jakamistalouttaa eli varasimme Chiara-nimiseltä nuorelta naiselta pienen yksiön Airbnb:n kautta. Halpaa ja kätevää. Kun majapaikka oli rautatieaseman lähettyvillä, selvisimme kävellen useampaan kohteeseen.  Ja kun ostimme linjan Hop-on – Hop-off liput kolmeksi päiväksi, keskikaupunki oli meidän!

Jo tulopäivänä ehdimme Colosseumille, Rooman suurimpaan pyöröteatteriin, jonka rakennutti keisari Vespasianus vuonna 72  jKr. Neron palatsin läheisyyteen. Nimen arvellaan juontuvan Neron kunniaksi pystytetystä pronssipatsaasta. Areenalla yleensä kuolemaan päättyneet  gladiaattorikamppailut olivat keisarin ja yläluokan suurta huvia. Voimme kuvitella 55 000 katsojan villiä mylvintää. Lattian alta syöksyivät Afrikasta ja muualta kaukaa tuodut pedot. Pienempi roomalaisareena  oli kyseessä myös, kun Gardajärven tuntumassa kerran katselimme Aida-oopperaa Veronassa.

Kaupungin keskustassa, vanhan osan (Forum Romanum)kiertää Palatinus-kukkula, jossa asuivat hallitsijat, jouluevankeliumin keisari Augustus ja monet muut. Augustus hallitsi 27 vuotta ja hänet julistettiin jumaluudeksi.

Valtava nähtävyys on Pietarin kirkko, koko maailmalle yhteinen, jossa hiljaisimpanakin arkipäivänä vierailee 30 000 turistia. Kerrassaan häkellyttävä on Sikstiiniläiskappeli, jonka kattofreskoissa Jumala mahtikäskyllään saa auringon levittämään valoaan. Kun freskot 1980-luvulla huolellisesti puhdistettiin, ne herättivät laajaa hämmästystä kirkkailla sävyillään.  
Viisi päivää kaupungissa, jossa nähtävää riittäisi viideksisadaksi, tuntuu miltei turhauttavalta. Mutta  ainahan voi toivoa pääsevänsä uudelleen.  Sen jälkeen voisi kertoa jostain, joka lukija ei heti tunnistaisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti