Sivut

4.2.2016

Alma Fohström - varhainen oopperatähtemme (1856 – 1936)

Svetlana Toivakka julkaisi viime vuonna (2015) väitöskirjan pitkään unohduksissa olleesta koloratuurisopraanostamme Alma Fohströmistä. Hän oli 1800-luvun lopun ja 1900-luvun tunnetuin suomalainen laulaja.
Aiheeseen liittyvä kuva 
Bel canto –taituri Alma Fohsrtöm syntyi Helsingissä  (äiti os. Stenqvist) 7-lapsiseen perheeseen,  ja  hän nousi  kansainvälisen maineensa neljässä maanosassa.  Hän sai kiinnityksen Moskovan keisarilliseen oopperaan vuosiksi 1890 – 1899 ja työskenteli laulunopettajana Pietarin sekä Berliinin ja Helsingin konservatorioissa. Alma vieraili mm. Milanon La Scalassa, Lontoon Covent Gardenissa, Wienissä ja Rio de Janeiron Teatro Imperialissa. Hän teki kaksi matkaa Yhdysvaltoihin, esiintyi Washingtonin Valkoisessa talossa, New Yorkin Metropolitanissa 1888 – 1889 ja laajan mantereen lähes parilla kymmenellä paikkakunnalla. 


Toivakka on käynyt läpi laajan suomen-, ruotsin-, saksan-, englannin- ja venäjänkielisen lähdeaineiston. Teokseen sisältyy yksityiskohtainen luettelo Alma Fohströmin esityspaikoista ja -vuosista. Alma pääsi oppilaaksi Pietarin konservatorioon  1873 ja hän debytoi  Helsingissä  22-vuotiaana. Hän avioitui kenraali W. von Roden kanssa, kotikieleksi tuli saksa.

Milanosta Alma kirjoitti vanhemmilleen 24.4.1884: ”…Sanalla sanoen se oli loistava. Jouduin laulamaan kaksi kertaa aarian 4. näytöksessä….. sain 4 valtavaa koria ihanasti tuoksuvia kukkia ja niin ison kukkakimpun, että se ei meinannut mahtua kamarinovesta sisään. Sain kultaisen rannekorun, jossa on timantteja ja helmiä….”. (sivulla 147).

Olen vuosikymmeniä säilyttänyt  tallennetta, joka on ainoa näyte hänen äänestään. Alkuperäinen tallennus tapahtui Pietarissa 1902.  Nyt yritän sen saada soimaan blogissani – tämän suuren harvinaisuuden! Tästä osoitteesta löydät laulun.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/12/08/alma-fohstrom-solovei

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti