Sivut

10.12.2016

Alhambran linnat Etelä-Espanjassa hämmästyttävät
Granadan vaikeapääsyisille Darro-joen kallioille rakennetut Espanjan kuninkaiden kesälinnat ovat kuuluisa nähtävyys, vuodesta 1984 Unescon Maailmanperintökohde. Alhambra on rakennettu kukkulalle ja sen takaa siintävät Sierra Nevadan lumihuippuiset vuoret.  Muurien rajaama alue on 14 hehtaaria, osa viljelys- ja puutarhamaita. Muurien sisäpuolelle mahtuu jopa kuusi palatsia, moskeija joka on purettu, eläintarha, lintutalo, kauppoja, työpajoja ym. Palatseissa on pihoja, saleja, pylväitä, lähteitä ja altaita.

Malagasta lähdimme kohti Alhambraa (merkitys `punainen`) marraskuun alussa turistibussissa. Lippu kohteeseen oli varattava viikkoja aikaisemmin, sillä talviaikaan sinne suuntaa kulkunsa päivittäin jopa 8 000 katsojaa. Niinpä viranomaiset pitävät paikalla tarkkaa kontrollia: neljässä tarkastuspisteessä on pääsyliput kaivettava esiin, muutoin joutuu ohjatuksi alueelta ulos. Mutta kiertely linnan saleissa kannattaa: kuin tarjottimella siintävät alhaalla alueen kylät ja kirkot, salien katot kauttaaltaan pitsimäisten arabeskikuvioden peittämiä.  


Espanjan hallitsijat 1200-luvulta pitkälle keskiaikaan viettivät täällä kesiä: talvella korkeat salit humisivat tyhjyyttään mereltä tuivertavissa tuulissa. Ensimmäinen islamilainen linnoitus näki päivän valon jo 756. Korkeat punertavat muurit estivät ulkopuolisia näkemästä mitä monissa pulputtavien kaivojen pihoissa tapahtui. Linnoitusten nykyisen nimen katsotaan juontuvan perustajakuninkaasta, joka tunnettiin nimellä Alhamar. Leijonapiha on saanut nimensä 12 suihkulähdettä kannattavan leijonan mukaan. Palatsin suurin huone  on Suurlähettiläiden sali nousee 18 metrin korkeuteen. Siellä istuva kuningas otti vastaan muiden valtioiden lähettiläät

Islamilaisten hallitsijoiden väistyttyä katoliset kuningassuvut – Ferdinand ja Isabella ja kaikki muut - valtasivat paikan vuonna 1492. Toinen toistaan koristellumpi huone seuraa edessäpäin. Uskomatonta miten kaikki laasti ja koriste-esineet on voitu korkealle raahata. Alhambra on maailman ainoa säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi.   Elämä lyhyt, taide pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti