Sivut

22.12.2016

Joulurauhan keskellä muistetaan Aleppon hätää – Lännen häpeää!




Aleppo on pysynyt tavalliselle suomalaiselle melko tuntemattomana, kunnes Syyrian sodan raakuudet levisivät syksyn 2016 aikana lehtien palstoille. Aleppo tuhottiin Syyrian hallituksen pelastamiseksi, otsikoi Helsingin sanomat 16.12.2016.  Yhtenä päivänä luvataan evakuoida turvaan kaupungin itäosan hätää kärsivät siviilit, toisena evakuointi peruutetaan.  Raunioiden keskellä piilottelee 200 000 ihmistä, ne jäävät vaille suojaa oman maan hallituksen ja Venäjän pommituksissa. EU saa tapahtumista tarkan selon – mutta on neuvoton tapahtumien edessä. Viisi sotien vuotta on jo tappanut tuhansia. Venäjän lisäksi Iranin shiialaiset ovat pysytelleet Syyrian onnettoman presidentin, Bashar al-Assadin vankkana tukena.


Aleppon Citadel

Viisituhatta vuotta vanha Aleppo on kulttuurien kehto. Aikoinaan idästä johtava Silkkitie kaartoi kaupungin basaarien keskelle,  turvasi kulttuurivaihdon – ja esineistön monipuolisuuden. Kulttuurin jatkuva tulva kasvatti kansainvälistä kauppaa ja kohotti elintasoa.
Lähi-idän Instituutin Ystävien suomalaisryhmät päätyivät Aleppon miljoonakaupunkiin toistuvasti. Aloitimme Aleppon kaupunkikierroksen tavallisesti  mahtavasta linnoituksesta, Citadelista. Kiipesimme ylös ramppia myöten muurien sisälle.  Tutustumme Raamatussa ”uskon isäksi” kutsutun Abarahamin synagogaan. Patriarkka eli 1900-1700 eKr. tienoilla. Kukkulalla kolmen Lähi-Idässä syntyneen uskonnon – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin - yhteinen kantaisä on tarinan mukaan lypsänyt karjaansa. Tietysti sukelsimme sisälle basaarien maailmaan – kauppakujia riittää 12 km. Tuntuu käsittämättömältä,  että  tämä ikivanha suk on nyt osin tuhottu.

Nablus-kouluun menossa
 Lähi-Idän Instituutille on olennaista vuorovaikutus. Hyvä esimerkki tästä on vierailut Aleppon suuressa Nablus-tyttökoulussa. Tytöt odottivat suomalaisia vieraita riveissä pihamaalla. Jokaisella oppilaalla oli kädessään pieni tervetuliaiskimppu. Tulijat jaettiin useampaan ryhmään seuraamaan opetusta. Kysymyksiäkin sai esittää. Näytetuntien jälkeen kokoonnuttiin koulun juhlasaliin kuulemaan  koulun rehtorin ja suomalaisen vieraan esitelmät.



Kemian tunti, vasemmalla oppaamme Nabil
Aleppo – samaan aikaan ikivanha ja moderni -  lumosi kävijät. Ei ole ollenkaan ihme, että Suomessa oli vireillä hanke Aleppo-instituutin perustamiseksi. Sen tämä 5 000 vuotta vanha kulttuurijätti olisi totisesti ansainnut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti